Uvodna riječ

Cijenjeni kolegice i kolege,

      s neizmjernim ponosom i zadovoljstvom, uz svesrdnu potporu dekana prof. dr. sc Seada Redžepagića, objavljujemo prvi ovogodišnji broj naučno-stručnog časopisa "Stomatološki vjesnik" čiji je izdavač Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Sa odredjenim pauzama u objavljivanju, ove godine "Stomatološki vjesnik" bilježi četrdeset pet godina postojanja. Kao što vam je poznato prethodna izdanja su indeksirana na PubMed-u za Medline te je i namjera uredništva da u bliskoj budućnosti časopis dobije indeksaciju u relevantnim bazama podataka.

U ovoj godini objavit ćemo dva broja, a objavljivat ćemo originalne naučne i stručne radove, preliminarne komunikacije, prikaze slučajeva, prikaze knjiga, sažetke kongresnih priopćenja, kao i ostale informacije iz svijeta biomedicine i zdravstva.

Pred vama se nalazi jedanaest originalnih naučnih i stručnih radova koji su dvostruko slijepo recenzirani od strane bosanskohercegovačkih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti stomatologije. To je svakako i dokaz da je već duže vrijeme postojala potreba za naučnim časopisom savremenog koncepta koji bi objavljivao radove iz oblasti stomatologije i srodnih biomedicinskih disciplina.

Dragi kolegice i kolege, čitatelji "Stomatološkog vjesnika" sve sugestije, mišljenja, prijedlozi, pohvale i kritike su dobrodošli. Sigurna sam da ćete svojim aktivnim sudjelovanjem zajedno sa svim članovima uredništva umnogome doprinijeti da "Stomatološki vjesnik" u bliskoj budućnosti bude prepoznatljiv u respektabilnim bazama podataka i da će svima nama, a osobito mladim istraživačima, koristiti kao jedan od oslonaca naučnog i stručnog razvoja.

"Verba volant, scripta manent"

Glavni urednik:
Doc. dr. sci. Sadeta Šečić